Van Montfoortstraat 15,
2274 SR Voorburg
070-383 34 57

Katten

Aanschaf

Katten zijn al jarenlang één van de populairste huisdieren in Nederland. Ze zijn fijn gezelschap en kunnen van een huis een thuis maken. Maar de aanschaf van een kat moet zeker geen impulsaankoop zijn. Bedenk vooraf of u een kitten of een volwassen kat in huis wil nemen. En neem zeker een kijkje op de websites van de lokale dierenasiels. De dierenasiels zitten helaas vaak overvol met katten die wachten op een gouden mandje. Houdt u er ook rekening mee dat een kat wel twintig kan worden (beetje afhankelijk van het ras) en dat u er voor langere tijd een huisgenoot bij hebt.

Verzorging

  • Voeding. Het is belangrijk om een complete voeding te geven, die voldoet aan de behoeften van uw kat. De voedingsbehoeften van een kitten en een volwassen kat verschillen van elkaar. Zo is de voedingsbehoefte van een actieve buitenkat ook anders dan die van een wat rustigere binnenkat. Voor elke situatie zijn er geschikte kattenvoeders op de markt. Laat u voorlichten bij uw dierenarts of bij een dierenspeciaalzaak.
  • Vacht. Zoveel katten, zoveel vachten, maar hou er rekening mee, dat als u voor een langharige kat gaat, deze kat extra vachtverzorging nodig heeft. Een langharige kat zal regelmatig geborsteld moeten worden om klitten te voorkomen en sommige katten hebben periodiek onderhoud bij een trimmer nodig om een gezonde vacht te houden.
  • Omgevingsverrijking. Bedenk van tevoren of de kat bij u naar buiten zal kunnen of niet. Een belangrijke overweging hierbij is natuurlijk ook hoe veilig het is om uw kat naar buiten te laten, houdt daarbij onder andere rekening met verkeersdrukte en hoe makkelijk uw kat naar binnen en naar buiten kan gaan. Als de kat niet naar buiten kan, is het belangrijk om in huis genoeg leuke plekjes voor uw kat te creëren, zoals een mooi krabmeubel, verschillende mandjes en plekjes waar ze wat hoger kunnen zitten. Wat ook belangrijk is, is om voldoende kattenbakken in huis te hebben. Wij adviseren altijd ‘het aantal katten + één. Dus als u twee katten heeft, adviseren wij drie kattenbakken in huis. Dit om onzindelijk gedrag te voorkomen. Daarbij vinden de meeste katten het fijn als etens- en drinkbakjes niet vlak naast de kattenbak staan.
  • Preventieve zorg. Denk daarbij aan ontworming of preventief ontlastingsonderzoek. Het advies is om dit bij een volwassen buitenkat gemiddeld 4x per jaar te doen en in sommige gevallen vaker. Katten die veel jagen adviseren wij om maandelijks te ontwormen. Een ander stukje preventieve zorg is de jaarlijkse vaccinatie. Zie ook de informatie elders op onze website hierover: https://www.dierenkliniekvanmontfoort.nl/preventieve-zorg-en-vaccineren/
  • Medische zorg en verzekeren. Hopelijk heeft uw huisdier niet vaak medische zorg nodig, maar een dier kan ziek worden of een ongelukje hebben, waarna hij door een dierenarts gezien moet worden. Een dierenartsbezoek brengt kosten met zich mee, en zeker in een spoedsituatie kunnen deze kosten oplopen.  Een huisdierverzekering kan in zulke gevallen uitkomst bieden, maar let op, uw huisdier dient wel al vooraf verzekerd te zijn. Voor meer informatie over huisdierverzekeringen kunt u onder andere kijken op deze website: https://www.verzekerjehuisdier.nl/

Hopelijk heeft bovenstaande informatie u geholpen. Heeft u nog vragen, dan mag u uiteraard contact met ons opnemen. U kunt ons zowel telefonisch als per mail benaderen.