Van Montfoortstraat 15,
2274 SR Voorburg
070-383 34 57

Preventieve zorg, vaccineren en VacciCheck

Om uw huisdier tegen bepaalde infectieziektes te beschermen, adviseren wij om uw huisdier jaarlijks te vaccineren.

Tegenwoordig weten we dat het niet nodig is om elk jaar tegen alles te vaccineren. Zo is inmiddels aangetoond dat bepaalde vaccinaties tot wel 3 jaar bescherming bieden, terwijl andere vaccinaties weer wel jaarlijks herhaald dienen te worden. Eén en ander is ook afhankelijk van de leefomstandigheden en de vaccinatiegeschiedenis van het dier, met name de vaccinaties op pup- en kittenleeftijd.

Er zijn dus een aantal factoren, zoals leeftijd, huisvesting en vaccinatiegeschiedenis, waar we rekening mee houden bij het vaccineren van uw dier. Zo wordt vaccineren steeds meer vaccineren op maat.

Waar vaccineren we eigenlijk tegen?

Honden vaccineren we tegen Leptospirose, besmettelijke hepatitis, hondenziekte en Parvo, dit zijn zogenaamde corevaccins.  Daarnaast kan ook tegen kennelhoest en hondsdolheid gevaccineerd worden.

Tegen Leptospirose en (indien aangewezen) kennelhoest wordt nog steeds jaarlijks gevaccineerd, tegen besmettelijke hepatitis, hondenziekte en Parvo kan bij een volwassen dier volstaan worden met een vaccinatie eens in de drie jaar.

De rabiësvaccinatie of de vaccinatie tegen hondsdolheid is verplicht als uw huisdier de grens over gaat en kan vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden. Deze vaccinatie is drie jaar geldig en is pas drie weken na het geven van de vaccinatie geldig.

Een vaccinatie tegen kennelhoest adviseren wij bij pupjes en jonge honden, bij honden met een vrij korte snuit en bij honden die veel in contact komen met andere honden, zoals bij een uitlaatservice of gewoon lekker in het park. Pensions stellen een vaccinatie tegen kennelhoest vaak verplicht.

Katten vaccineren we tegen kattenziekte en niesziekte. De vaccinatie tegen niesziekte dient jaarlijks herhaald te worden, de vaccinatie tegen kattenziekte biedt bij een volwassen dier drie jaar bescherming. Sommige pensions vragen om een aanvullende vaccinatie tegen Bordetella. Dit is een neusdruppel, die een jaar bescherming biedt.

Ook voor katten geldt dat als ze mee gaan naar het buitenland een vaccinatie tegen hondsdolheid of Rabiës verplicht is.

Vaccineren of titeren?

Tegenwoordig bestaat ook de mogelijkheid om een bloedtest uit te voeren waarbij gekeken wordt naar de hoogte van de antilichamen van een aantal van de ziektes waar we tegen vaccineren.

Inmiddels wordt deze test zo betrouwbaar geacht, dat er op basis van de uitslag van deze bloedtest een uitspraak gedaan kan worden over de duur van de bescherming die uw huisdier nog heeft. We kunnen kijken of uw hond nog voldoende antistoffen heeft voor hondenziekte, besmettelijke hepatitis en Parvo.

Het uitvoeren van zo’n bloedtest wordt ook wel ‘titeren’ genoemd. De test die wij daarvoor gebruiken is de VacciCheck. Bij Dierenkliniek Van Montfoort kunt u uw hond laten titeren. Voor de kat bestaat er een soortgelijke test. Deze voeren wij op dit moment nog niet uit bij ons in de praktijk, maar zodra deze wij met deze test starten, zullen we dit op onze site kenbaar maken.

Voor het interpreteren van deze test volgen wij de richtlijnen van de WSAVA (World Small Animal Veterinary Association). Voor meer informatie over titerbepalingen en de VacciCheck verwijzen wij u ook naar www.vaccicheck.nl.