Van Montfoortstraat 15,
2274 SR Voorburg
070-383 34 57

Honden

Aanschaf

Tijdens Corona hebben wij in de praktijk het aantal honden flink zien toenemen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar we zagen ook dat goede voorlichting zo ontzettend belangrijk is. En goede voorlichting begint eigenlijk al voor de aanschaf van een hond.

Als u besluit om een pupje in huis te nemen, is het goed om u te realiseren dat u het eerste jaar veel aandacht en tijd kwijt bent aan de opvoeding en begeleiding van uw pup. Overweegt u een pup in huis te nemen, leest u dan eerst onderstaande websites eens door: 

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/honden-en-katten/waar-moet-u-op-letten-bij-aanschaf-van-een-puppy

https://www.licg.nl/honden/stappenplan-puppy-via-internet

https://www.licg.nl/honden/de-puppy-checklist

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een herplaatser in huis te nemen. De dierenasiels in de regio kennen de honden die ze in de opvang hebben vaak goed en kunnen helpen mee denken welke hond goed bij u past om teleurstellingen te voorkomen. Het in huis nemen van een volwassen hond kan zeker voordelen hebben, maar realiseert u zich wel dat een herplaatser vaak het een en ander meegemaakt heeft en dat er soms veel tijd, geduld en liefde nodig zijn om hem of haar op zijn gemak te stellen. Maar als dat lukt, dan kunt u zich vaak geen beter maatje voorstellen.

Verzorging

Na de aanschaf van een hond, begint het eigenlijk pas. Wat zijn dingen die zoal bij de verzorging komen kijken?

  • Voeding. Het is belangrijk om een complete voeding te geven, die voldoet aan de behoeften van uw hond. Een chihuahua heeft qua dieet andere behoeftes dan een border collie. En ook een pup heeft andere voedingsbehoeftes dan een seniorhond. Zo is er voor elke hond wel een geschikt dieet verkrijgbaar. Laat u voorlichten bij uw dierenarts of bij een dierenspeciaalzaak.
  • Vacht. Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat een poedel een ander type vachtverzorging nodig heeft dan een labrador. Voordat u een hond aanschaft, houdt u er dan rekening mee dat sommige vachten echt meer verzorging nodig hebben dat andere en dat er rassen zijn die een paar keer jaar door een trimmer onderhouden zullen moeten worden.
  • Beweging. De ene hond heeft meer beweging nodig dan de andere hond, maar hou er rekening mee dat een hond sowieso minimaal drie keer per dag een wandeling nodig heeft.
  • Preventieve zorg. Denk daarbij aan ontworming of preventief ontlastingsonderzoek. Het advies is om dit bij een volwassen hond gemiddeld 4x per jaar te doen en in sommige gevallen vaker. Een ander stukje preventieve zorg is de jaarlijkse vaccinatie of een titertest. Zie ook de informatie elders op onze website hierover: https://www.dierenkliniekvanmontfoort.nl/preventieve-zorg-en-vaccineren/. Houdt u ook rekening met een eventuele sterilisatie of castratie van uw hond. Wij bespreken graag de voors en tegens met u, zodat we samen een weloverwogen beslissing kunnen nemen.
  • Medische zorg en verzekeren. Hopelijk heeft uw huisdier niet vaak medische zorg nodig, maar een dier kan ziek worden of een ongelukje hebben, waarna hij door een dierenarts gezien moet worden. Een dierenartsbezoek brengt kosten met zich mee, en zeker in een spoedsituatie kunnen deze kosten oplopen.  Een huisdierverzekering kan in zulke gevallen uitkomst bieden, maar let op, uw huisdier dient wel al vooraf verzekerd te zijn. Voor meer informatie over huisdierverzekeringen kunt u onder andere kijken op deze website: https://www.verzekerjehuisdier.nl/

Hopelijk heeft bovenstaande informatie u geholpen. Heeft u nog vragen, dan mag u uiteraard contact met ons opnemen. U kunt ons zowel telefonisch als per mail benaderen.