Van Montfoortstraat 15,
2274 SR Voorburg
070-383 34 57


Reisverslag Roemenië oktober 2022

Afgelopen juli bestond Dierenkliniek van Montfoort tien jaar. Na grondig overleg met het volledige team over hoe we dit zouden kunnen vieren, is er unaniem gekozen voor een sterilisatie- en castratieproject. En toen is het plannen en organiseren begonnen. We zijn  toevallig via via in contact gekomen met een groep dierenartsen en vrijwilligers die vorig jaar een week in Roemenië geopereerd hadden en dit jaar weer wilden gaan. EN hoe mooi zou het zijn als er niet één, maar twee weken aaneengesloten geopereerd zou kunnen worden? En zo geschiedde. Wij zijn naar Calarasi in Roemenië gegaan.

Team 1, met vijf dierenartsen en een aantal assistentes en vrijwilligers, werd na een week afgelost door ons team, team 2, met twee dierenartsen en drie assistentes. De lokale gemeente had ons een oude kleuterschool tot onze beschikking gegeven, waar met wat creativiteit een opname en operatieruimte ingericht zijn.

Omdat in de eerste week de organisatie al opgezet was, konden wij in de tweede week meteen het stokje overnemen en doorgaan met opereren.

We hebben met elkaar in totaal in twee weken tijd 468 dieren gesteriliseerd of gecastreerd. Dit betrof dieren van eigenaars en zwerfdieren die in een opvang zijn opgevangen. Ook al is het zwerfdierenprobleem in Roemenië nog lang niet opgelost, we hebben met elkaar wel het verschil kunnen maken voor een grote groep dieren en we hebben ook een heleboel toekomstig dierenleed kunnen voorkomen.

Het was fantastisch om te ervaren hoe we met een groep betrokken mensen, zoveel werk in zulke basic omstandigheden hebben kunnen verzetten.

Het was een week vol teamwork, hard werken, gelukkig ook een gezonde dosis humor en bovenal het gevoel een verschil te kunnen maken.